Definirea alergiilor
Despre alergii
Multi oameni spun ca sunt "alergici" fara sa stie de fapt ce inseamna acest cuvant. Termenul " alergie " provine din grecescul "allos" (care inseamna "gresit") si "ergon" (care inseamna "energie consumata pentru aparare"). Cu alte cuvinte, o reactie alergica iroseste energia rezervata in mod normal pentru apararea organismului!
Cele mai frecvente tipuri de alergii sunt rinita alergica sau febra de fan, astmul bronsic, eczema, urticaria , angioedemul si anafilaxia. Se estimează ca rinita alergica afecteaza pana la 40% din populatia globului, in functie de localizarea geografica si de varsta pacientilor.1
Rinita alergica, numita si febra fanului, afecteaza in medie 24% din populatia Europei.2 Simptomele acestui tip de alergie, care includ stranutul, congestia nazala si pruritul ocular, pot aparea intermitent, fiind determinate de polenul arborilor, ierburilor si buruienilor. Anumiti alergeni au o concentratie maxima in anumite perioade din an, cel mai frecvent primavara sau toamna, cand plantele infloresc. Conform unui studiu care a inclus mai mult de 3.000 de europeni cu afectiuni alergice, 70% dintre persoanele care sufera de alergii sustin ca polenul este cea mai obisnuita cauza a simptomatologiei lor.3 In plus, incarcatura de polen din aer este maxima dimineata.
Un studiu Gallup a stabilit ca 80% dintre cei care sufera de alergii se simt nefericiti, tristi, deprimati, iritati sau apatici in timpul sezonului in care se manifesta febra fanului. Simptomele alergice pot fi atat de neplacute, incat 50% dintre europenii care sufera de alergii intampina dificultati cand desfasoara activitati in aer liber.4 Dintre diferitele simptome, congestia nazala este cel mai suparator simptom pentru pacientii cu rinita alergica si cel dintai pe care doresc sa-l previna.5 Desi nu exista o modalitate simpla de a evita aceste polenuri existente in atmosfera, pot fi luate masuri pentru a preveni si trata simptomele alergiilor sezoniere.
Simptomele alergiilor pot scădea capacitatea de concentrare si randamentul, avand un efect negativ asupra performantelor profesionale si scolare.5 De asemenea, persoanele care sufera de alergii pot resimti o stare de nervozitate, neincredere in sine si pierderea motivatiei.5 Opt din zece adulti si copii care sufera de rinita alergica sustin ca pe timpul noptii sunt afectati de congestia nazala, care ii impiedica sa adoarma sau ii obliga sa se trezeasca din somn.5
1Bousquet J, Van Cauwenberge P, Khaltaev N, World Health Organization. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA), in collaboration with the World Health Organization. Executive summary of the workshop report, 710 December 1999, Geneva, Switzerland. Allergy 2002; 57:841855 (Note: Eratum in Allergy corrected to Bachert C.
2Dahl R, Anderson PS, Chiavto T, Valovirta E, de Monchy J. National prevalence of respiratory allergic disorders. Resp Med 2004; 98:398-403.
3Forbes Consulting Group. Understanding the Dynamics Surrounding Allergy Suffering and Treatment: Global Results. 2005.
4European Federation of Asthma and Allergy Associations. Allergy Living & Learning Survey. A phone survey of 70,000 allergic people in 10 European countries (Austria, Denmark, Germany, Finland, Italy, Netherlands, Norway, Spain, Sweden and UK). Spring-Summer 1999.
5Shedden A. “Impact of Nasal Congestion on Quality of Life and Work Productivity in Allergic Rhinitis: Findings from a Large Online Survey." Treatments in Respiratory Medicine 4 (2005): 439-446.
Alergiile si organismul nostru
Alergia este reactia organismului la contactul repetat cu anumite substante, denumite alergene. Ele se gasesc în unele alimente, în aer, în unele medicamente, produse cosmetice sau substante chimice. Pentru a surveni alergia, este necesar ca un prim contact sa fi avut loc între alergen( antigen ) si organismul subiectului (sensibilizare).
Rolul sistemului imunitar este de a recunoaste antigenele care se gasesc la suprafata microorganismelor si de a produce anticorpi (imunoglobuline) si globule albe (limfocite) sensibilizate. Acestea vor intra în contact cu aceste antigene cu scopul de a distruge microorganismele. Un proces asemanator se produce în mecanismul alergiei. Dar sistemul imunitar produce atunci anticorpi si limfocite sensibilizate fata de substantele alergene: polenul, praful din locuinta sau din atmosfera, parul de animale, mucegaiurile, anumite alimente, produse cosmetice si alte substante chimice. Practic, organismul dumneavoastra se apara atunci când, de fapt, nu este cazul.
Când anticorpii întâlnesc alergenul care provoaca alergia si împotriva caruia sunt programati sa reactioneze, acestia semnalizeaza celulele bazofile sau mastocite, care elibereaza în tesuturile înconjuratoare histamina sau alti mediatori chimici. Acesti mediatori chimici (mai ales histamina) sunt cauza reactiilor alergice.
Histamina eliberata în nas, ochi si sinusuri produce stranutul, rinoreea (secretii nazale abundente) sau pruritul ocular (mâncarimi la nivelul ochilor). Daca este eliberata în plamâni, determina îngustarea si inflamarea mucoasei ce captuseste caile aeriene si secretia unui mucus vâscos. Eliberata în piele, determina aparitia eruptiilor cutanate. În sistemul digestiv, cauzeaza crampe abdominale si diaree.