Alergiile la acarieni: diagnostic, tratament și prevenire
Alergia la acarieni: prezentare generală
Cauza alergiilor este reacția sistemului imunitar al corpului dumneavoastră la o substanță străină, cum ar fi polenul, blana animalelor de companie sau acarienii din praf. Substanțele care provoacă alergii sunt cunoscute sub nume de alergeni . Alergia care se manifestă prin simptome ca strănut, hipersecreţia sau mâncărimea la nivelul nasului, usturimea sau mâncărimea la nivelul ochilor, mâncărime în gât și nas înfundat, se numește rinită alergică .
Alergia la acarieni este o reacție alergică la insecte minuscule care se găsesc adesea în praful din casă. Particulele minuscule din fecalele acarienilor din praf provoacă adesea alergii. Acarienii din praf sunt înrudiți cu căpușele și păianjenii. Sunt asemănători cu aceștia, dar sunt prea mici pentru a fi văzuți fără un microscop. Se hrănesc cu celule ale pielii pe care oamenii le-au eliminat. Aceste celule ale pielii ajung în cele mai adânci părți ale mobilierului, în special în saltele și alte obiecte de mobilier moale. Acarienii preferă mediile calde și umede. Prin urmare, sezonul lor de vârf este între lunile mai și octombrie, când condițiile meteorologice sunt ideale pentru dezvoltarea lor.
La unele persoane care au alergii la acarieni, simptomele se pot înrăutăți prin consumul de alimente care conțin cereale.
Alergia la acarieni: simptome
Alergiile la acarieni pot să vă afecteze sănătatea în diverse moduri. Simptomele cauzate de alergiile la acarieni sunt adesea similare cu cele cauzate de alte afecțiuni medicale. Acestea includ:
- Strănutul
- Curgerea nasului
- Mâncărimi, ochi apoși sau roșii
- Nas înfundat (cunoscut și sub numele de congestie nazală)
- Mâncărimi la nivelul nasului, al cerului gurii sau în gât
- Picurare postnazală (mucus care se scurge din spatele nasului în gât)
- Presiune facială și durere facială
- Piele umflată și de culoare albastră sub ochi
- La copii, frecarea desă a nasului
- Febră
Dacă suferiți de astm, o alergie la acarieni vă poate agrava astmul. De asemenea, este posibil să aveți următoarele simptome:
- Dificultăți de respirație
- Senzație de apăsare sau durere în piept
- O respirație șuierătoare atunci când expirați, pe care o puteți auzi doar dumneavoastră si/sau alții
- Tulburări de somn din cauza dificultăților de respirație, a tusei sau a respirației șuierătoare
- Accese de tuse sau respirație șuierătoare care se agravează din cauza unor virusuri precum răceala sau gripa
Expunerea la acarieni poate provoca, de asemenea, eczeme sau poate agrava simptome ale altor boli.
Simptomele alergiilor la acarieni pot varia de la forme ușoare la severe. În cazurile ușoare, este posibil să aveți un nas care curge, ochi care lăcrimează sau strănuturi. În cazurile severe, afecțiunea poate dura mult timp, iar simptomele pot include strănut continuu, tuse, nas înfundat, presiune facială, eczeme care se agravează sau un atac de astm sever. Atacurile de astm reprezintă o urgență medicală. Dacă aveți un atac de astm, contactați de urgență medicul dumneavoastră sau sunați la ambulanță.
Un studiu recent a arătat că reducerea expunerii la acarieni poate îmbunătăți simptomele astmului la copii.
Alergia la acarieni: diagnostic și prevenire
Alergiile la acarieni sunt diagnosticate fie de către medicul de familie, fie la o clinică specializată în alergii. De obicei, medicul de familie va diagnostica alergiile la acarieni pe baza tabloului clinic (semne și simptome).
Pentru un diagnostic de alergii la acarieni, se pot face următoarele teste:
- Teste de înțepătură cutanată, în care o cantitate mică de alergen (substanța suspectată de a provoca simptomele alergiei) este aplicată pe piele pentru a vedea dacă aceasta reacționează. O reacție nu înseamnă că sunteți cu siguranță alergic la alergen. Cu cât reacția este mai mare, cu atât este mai probabil să fiți alergic la alergen.
- Teste de sânge, prin care se prelevează o cantitate mică de sânge dintr-o venă din braț. Laboratorul adaugă alergenul la proba de sânge, iar apoi se verifică cantitatea de anticorpi pe care sângele o produce pentru a ataca alergenii.
Pentru a preveni acumularea acarienilor în casa dumneavoastră, există diferite acțiuni pe care le puteți întreprinde:
- Menținerea umidității sub 50%. Pentru a face acest lucru, puteți folosi un dezumidificator și puteți usca hainele într-o mașină de uscat rufe sau în exterior, în loc să le puneți pe un uscător de rufe. Acest lucru înseamnă că nu veți adăuga mai multă umiditate în aerul din interiorul casei dumneavoastră.
- Spălați săptămânal toate păturile și alte lenjerii de pat în apă caldă, la o temperatură de cel puțin 60°C.
- Cumpărați jucării de pluș lavabile. Spălați des aceste jucării în apă caldă și apoi lăsați-le să se usuce complet. De asemenea, țineți-le departe de paturi.
- Curățați des toată mobila.
- Aspirarea regulată a tuturor încăperilor, în special a dormitorului.
- Asigurați-vă că toate camerele au o bună circulație a aerului și sunt bine aerisite.
- Ștergeți praful în mod regulat
Alergia la acarieni: când să consultați un medic
Multe cazuri de alergie la acarieni sunt ușoare, iar simptomele sunt similare cu cele ale unei răceli obișnuite. De obicei, veți putea să vă tratați acasă. Dacă simptomele alergiei la acarieni durează mult timp sau dacă sunt deosebit de supărătoare, solicitați asistență medicală. Primul cadru medical pe care ar trebui să-l consultați este un farmacist sau medicul de familie. Farmaciștii vă pot recomanda medicamente fără prescripție medicală. De asemenea, ei pot răspunde la orice întrebări pe care le aveți cu privire la medicamentele eliberate fără prescripție medicală și la cele eliberate pe bază de rețetă.
În cazul în care apar simptome severe, cum ar fi nas complet înfundat, agravare a astmului sau dificultăți extreme în a dormi, faceți o programare la medicul dumneavoastră de familie.
Un tratament pe care farmacistul sau medicul de familie vi-l poate oferi este un tip de medicamente antialergice numite antihistaminice. Acestea acționează prin blocarea efectelor histaminelor, care sunt substanțe chimice pe care corpul dumneavoastră le produce atunci când intrati in contact cu un alergen. Aceste substanțe chimice cauzează unele dintre simptomele reacțiilor alergice. Acest tip de medicamente este disponibil sub diferite forme: pastile, picături pentru ochi și spray-uri nazale. Nu vindecă alergia, dar tratează simptomele și reduc inflamația pe care reacția alergică a provocat-o în organism.
Un alt tratament posibil este un tip de medicament numit antagoniști ai receptorilor pentru leucotriene. Aceștia blochează acțiunea mesagerilor chimici (alții decât histaminele) care sunt implicați în reacțiile alergice.
Dacă simptomele alergiei la acarieni durează mult timp, este posibil să vi se ofere un tratament specializat numit imunoterapie. Pentru aceasta, medicul dumneavoastră de familie va trebui să vă trimită la un specialist cunoscut sub numele de imunolog. Acest tratament ajută organismul să se obișnuiască cu alergenul. Este cunoscut și sub numele de desensibilizare. Scopul său este exact acesta: să facă sistemul imunitar mai puțin sensibil la alergen. In cadrul acestui tratament, organismul este expus la cantități din ce în ce mai mari de alergen (începând cu cantități minuscule cunoscute sub numele de "extracte") pentru a-l antrena să reacționeze diferit. Extractele de alergen pot fi injectate sau administrate sub formă de comprimate sau picături. Acesta este un tratament specializat, care ar putea să nu fie disponibil peste tot.
Surse
Aafa.org , ‘Dust Mite Allergy’: [Dust Mite Allergy | AAFA.org](https://www.aafa.org/dust-mite-allergy/).
Chen et al. (2020), ‘Research on allergic rhinitis improvement in asthmatic children after dust mite exposure reduction: a randomized, double-blind, cross-placebo study protocol’, in Trials (21), Article number 686 (2020), accessed at: [Research on allergic rhinitis improvement in asthmatic children after dust mite exposure reduction: a randomized, double-blind, cross-placebo study protocol | Trials | Full Text (biomedcentral.com)](https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-020-04614-6), last accessed 25 August 2022.
Mayo Clinic, ‘Dust mite allergy’: [Dust mite allergy - Symptoms and causes - Mayo Clinic](https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173#:~:text=Overview,as%20wheezing%20and%20difficulty%20breathing.).
NIH National Library of Medicine: National Center for Biotechnology Information, ‘Dust mite allergies: Allergen-specific immunotherapy (desensitization) in the treatment of allergies’: [Dust mite allergies: Allergen-specific immunotherapy (desensitization) in the treatment of allergies - InformedHealth.org - NCBI Bookshelf (nih.gov)](https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447111/)
NHS, ‘Allergies’: [Allergies - NHS (www.nhs.uk)](https://www.nhs.uk/conditions/allergies/).
NHS, ‘Asthma attacks’: [Asthma - Asthma attacks - NHS (www.nhs.uk)](https://www.nhs.uk/conditions/asthma/asthma-attack/#:~:text=If%20you%20think%20you%27re,call%20999%20for%20an%20ambulance.)
North West Paediatric Allergy Network, ‘House Dust Mite Allergy’: [House Dust Mite Allergy - North West Allergy Network (allergynorthwest.nhs.uk)](https://allergynorthwest.nhs.uk/home-patient/managing-allergies/patient-leaflets/house-dust-mite-allergy-2/#:~:text=Firstly%2C%20reduce%20exposure%20to%20HDM,regularly%20for%20a%20long%20time.).
Patient, ‘House Dust Mite and Pet Allergy’: [Dust Mite Allergy | Symptoms and Treatment | Patient](https://patient.info/allergies-blood-immune/allergies/house-dust-mite-and-pet-allergy#:~:text=Allergy%20Test%20Antihistamines-,Causes%20of%20dust%20mite%20allergies,animal%20saliva%2C%20skin%20and%20urine.)