Tipuri de alergeni

Ce sunt alergenii?

Alergenii sunt substantele care va fac sa stranutati, sa tusiti sau sa va curga nasul.

Alergenii pot fi impartiti in cinci categorii: ingerati, injectabili, de contact, infectanti si, tipul care da cele mai mari batai de cap, inhalati.

Alergenii ingerati includ orice poate fi mancat sau baut, cum ar fi alimentele, bauturile sau medicamentele.

Alergenii injectabili reprezinta orice este injectat in organism, medicamente sau vaccinuri. Muscaturile sau intepaturile de animale sau insecte pot de asemenea introduce alergeni in organism, prin penetrarea pielii.

Alergenii de contact includ substante care ating sau vin in contact cu pielea, cum ar fi imbracamintea, plantele, metalele, lemnul, lotiunile si produsele din piele naturala sau sintetica.

Alergenii infectanti sunt organisme care fie infecteaza corpul, fie cresc in mod normal la nivelul lui, si duc la simptome de alergie . Acestia includ bacterii, ciuperci si paraziti cum ar fi viermii sau protozoarele.

Alergenii inhalatori sunt particule din aer, inclusiv polenurile, mucegaiurile, parul de animale, praful, medicamentele inhalatorii si chiar parfumurile.

Alergenii cei mai des intalniti

Polenul
Parul de animale
Acarienii
Mucegaiul
Componentele unor alimente (lapte, oua, capsuni, alune)
Veninul unor insecte (albina, viespe, paianjen)
Anumite substante chimice

Alergenii si senzatia de mancarime

Alergiile cutanate se impart in doua mari categorii: urticaria si eczema , cauzate de obicei de ceva ce ati atins sau ceva ce ati mancat sau ati baut. In plus, eczema poate avea legatura cu stresul.

Aveti zone rosii, umflate, care va mananca foarte tare? Diaree? Febra? Nu sunteti singur... una din cinci persoane va avea urticarie pe parcursul vietii. Alte simptome pot include dificultati de respiratie sau inghitire, crampe, greata si dureri de cap. Exista doua tipuri de urticarie : acuta si cronica.

Urticaria acuta are numeroase cauze posibile si descoperirea alergenului vinovat poate fi dificila deoarece eruptia apare si dispare rapid. Cea mai buna atitudine o constituie vizita la medicul alergolog/dermatolog si efectuarea testelor cutanate. Dupa identificarea alergenului, indepartati-l din mediul/dieta dumneavoastra.

Nu toate afectiunile pielii sunt reactii alergice. Va recomandam sa consultati medicul pentru orice intrebari aveti in legatura cu alergiile pielii.